21.04. 2011

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie au īnaintat, la data de 21.04.2011, Judecătoriei sectorului 5 referatul cu propunere de arestare preventivă a inculpaţilor vīntu sorin ovidiu şi ion ilie cezar sub aspectul săvārşirii infracţiunii de şantaj.

Din cercetările efectuate, pānă la acest moment al  urmăririi penale, a rezultat faptul că, īn perioada martie – aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, VĪNTU SORIN OVIDIU a pretins părţii vătămate G.S. suma de 150.000 euro. Īn  acelaşi scop, al obţinerii foloaselor  materiale  injuste, inculpaţii au constrāns-o prin ameninţare pe partea vătămată  să accepte modificarea unor clauze contractuale, īn scopul obţinerii de către aceştia a unui folos material injust.

Actele  repetate de constrāngere prin ameninţarea părţii vătămate au fost īntreprinse de inculpatul Vīntu Sorin Ovidiu atāt personal, cāt şi prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la rāndul său urma să obţină un folos injust.  

Propunerea de arestare preventivă a inculpatului Vīntu Sorin Ovidiu  este īntemeiată pe existenţa indicilor rezonabile din care rezultă că   a  comis faptele reţinute īn sarcina sa, pe  periculozitatea sporită a  acestor infracţiuni  care lezează dreptul de dispoziţie şi  libertatea de acţiune a părţii vătămate, precum şi pe existenţa pericolului concret pentru ordinea publică, ce rezultă din faptul că, deşi se afla īn  cursul măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara dispusă de către instanţa de judecată, īn cauza  aflată īn faza de cercetare judecătorească, ce are ca obiect favorizarea infractorului, nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor.   

Probele administrate īn cauză raportat la  inculpatul Ion Ilie Cezar  au conturat existenţa indiciilor rezonabile din care rezultă că acesta a comis faptele reţinute īn sarcina sa şi care prezintă un un pericol concret pentru ordinea publică, fiind īndreptate īmpotriva libertăţii de dispoziţie a părţii vătămate