19.07.2011

                                  

                                  

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

În continuarea actelor de urmărire penală efectuate în cauza privind dispariția celor 4 lăzi cu dispozitive militare (focoase), în baza unor date și informații obținute de procurori militari și echipele operative din cadrul anchetei, la data de 18 iulie 2011, acestea au fost identificate în apropierea stației CFR Chitila.

Potrivit documentelor ridicate și verificate de procurori a rezultat că în cele 4 lăzi se aflau în total 80 de focoase, câte 20 în fiecare ladă. Astfel, au fost descoperite 79 de focoase din totalul celor 80 dispărute.

Trei dintre lăzi au fost găsite într-o fântână părăsită (secată), între hățișurile de la marginea pădurii, la aproximativ 4 km de localitate, și nu prezentau urme de forțare( fiind sigilată cu bandă).

De menționat că aceste lăzi sunt din lemn și în interiorul lor se află  cutii din metal (zinc) iar în interiorul acestora, dispozitivele militare (focoasele).

Cea de-a patra ladă a fost identificată pe o stradă din  localitatea Chitila, prezenta urme de ardere a părții din lemn și s-a constatat că aceasta a fost deschisă iar din interior fuseseră sustrase cele 20 focoase.

Dintre acestea, 19 focoase au fost găsite într-un sac de rafie, în zona unor pâlcuri de arbuști din pădurea Chitila. Un singur focos nu a fost găsit până în prezent, sens în care căutările sunt continuate în toată zona, prin periere bucată cu bucată, întrucât detectorul de metale nu este eficient, având în vedere materialul de natură neferoasă din care  este  confecționat acesta.

În cadrul cercetărilor au fost efectuate planșe foto și s-au prelevat urme în vederea valorificării acestora din punct de vedere criminalistic.

Cercetările sunt continuate in rem pentru identificarea autorilor, urmând ca , pe măsură ce ancheta avansează să informăm opinia publică.