07.09.2011

                                           

                 

COMUNICAT

 

 Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:       

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu au dispus, la data de 06.09.2011, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore a inculpaților CĂPĂȚÂNĂ CONSTANTIN și MIHAI PUIA CHIVU, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală. Totodată, în cursul zilei de azi aceștia au fost prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, procurorii au dispus, de asemenea, punerea în mișcare a acțiunii penale și față de inculpatul MIHAI GOGU, solicitând instanței arestarea sa în lipsă, precum și începerea urmăririi penale față de învinuita CĂPĂȚÂNĂ STELA, ambii sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

            Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

Inculpatul Căpățână Constantin și învinuita Căpățână Stela și-au înregistrat în contabilitatea proprie (persoane fizice autorizate), în cursul anului 2011, cheltuieli nereale în baza mai multor facturi fiscale falsificate emise de societățile administrate de inculpații Mihai Puia Chivu și Mihai Gogu. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului de inculpatul Căpățână Constantin și învinuita Căpățână Stela se cifrează la valoarea de 3.174.901 lei. Scopul pentru care cei doi au înregistrat în contabilitate facturile fiscale false l-a constituit diminuarea TVA-ului de plată datorat bugetului de stat privitor la construcția unui complex rezidențial în județul Ilfov. De asemenea, cei doi urmăreau obținerea unor rambursări ilegale de TVA, în baza facturilor fiscale false emise de societățile comerciale administrate de ceilalți doi inculpați.

Totodată, inculpații Mihai Puia Chivu și Mihai Gogu, au înregistrat în contabilitate cheltuieli nereale, în baza mai multor facturi fiscale falsificate, (pretins emise de alte firme cu care ar fi avut raporturi comerciale), prin aceasta aducând bugetului de stat, fiecare dintre ei, un prejudiciu în valoare de 2.972.304 lei, respectiv 3.832.986 lei.

În contextul cercetărilor efectuate, procurorii în colaborare cu polițiști ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, au efectuat, în cursul zilei de ieri, o serie de percheziții la domiciliul inculpaților și la sediul firmelor administrate de aceștia.