28.06.2010

 

COMUNICAT

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 27.06.2010, punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea pe o durată de 24 de ore, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 admiţānd propunerea, şi dispunānd arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor :

- BLĂNARU ŞTEFAN, sub aspectul săvārşirii infracţiunilor de īnşelăciune, fals īn declaraţii, asociere īn vederea săvārşirii de infracţiuni şi instigare la săvārşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prin deţinerea şi portul, fără drept, de arme militare precum şi a muniţiilor pentru astfel de arme;

- OTOBĀCU DAN SILVIU şi SCHIRLIU VIRGIL CRISTIAN, ambii sub aspectul săvārşirii infracţiunilor de asociere īn vederea săvārşirii de infracţiuni şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, constānd īn deţinerea şi portul, fără drept, de arme militare precum şi a muniţiilor pentru astfel de arme.

Prin rezoluţia Procurorului General din 30.04.2010, dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lāngă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lāngă Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avānd īn vedere complexitatea cauzei.

Īn fapt, din probele administrate īn cursul urmăririi penale a rezultat că, īncepānd cu data de 29.05.2010, inculpatul Blănaru Ştefan s-a asociat cu inculpaţii Otobācu Dan Silviu şi Schirliu Virgil Cristian, dar şi cu o altă persoană , īn vederea săvārşirii unor infracţiuni de tālhărie, prin utilizarea unor arme de foc. Īn vederea realizării scopului infracţional, īn intervalul 29.05.-25.06.2010, inculpatul Blănaru Ştefan a contactat telefonic mai multe persoane, atāt din Romānia, cāt şi din Spania, respectiv Ungaria, cărora le-a solicitat, īn schimbul unor sume de bani, o armă de foc.

Totodată, īn acelaşi interval, īmpreună cu ceilalţi doi inculpaţi,  s-a deplasat la mai multe obiective de pe raza oraşului Bacău, pentru a analiza posibilitatea şi oportunitatea săvārşirii unor infracţiuni de tālhărie.

Astfel, īn data de 29.05.2010, cei trei inculpaţi s-au deplasat cu un autoturism Peugeout, aparţinānd inculpatului Otobācu Dan Silviu, condus de inculpatul Schirliu Virgil Cristian, īn zona cazinoului Metropolis din Bacău, unde au rămas īn interiorul maşinii şi au studiat cazinoul, căile de acces, dar şi mijlocul de transport care colecta banii din īncasări. Tot īn realizarea scopului infracţional, inculpaţii au procedat īn acelaşi mod, īn datele de 07 şi respectiv 08.06.2010 pentru alte obiective vizate

La data de 19.06.2010, inculpatul Blănaru Ştefan l-a contactat telefonic pe un cetăţean ungar, aflat pe teritoriul Ungariei, căruia i-a solicitat o armă de foc, iar pentru că el nu poseda acte de identitate, le-a solicitat celorlalţi doi inculpaţi să se deplaseze īn localitatea Ullo, situată īn apropierea oraşului Budapesta, pentru a ridica arma de foc. Cei doi inculpaţi au trecut graniţa īn data de 26.06.2010, prin punctul vamal Borş īntr-un autoturism Mitsubischi Pajero, condus de proprietarul acestuia, deplasāndu-se apoi īn localitatea Ullo, unde s-au īntālnit cu cetăţeanul ungar de la care au preluat o cutie de culoare neagră.

Īntrucāt autorităţile romāne deţineau date cu privire la faptul că ocupanţii autoturismului deţineau o armă de foc şi un amortizor, fapt ce constituia un pericol iminent ca acestea să fie utilizate īn vederea săvārşirii unor infracţiuni grave, la aceiaşi dată, maşina cu care se īntorceau īn ţară cei trei a fost blocată īn oraşul Timişoara.

Cu acest prilej, au fost depistaţi īn autoturism inculpaţii Otobācu Dan Silviu şi Schirliu Virgil Cristian, īmpreună cu proprietarul autoturismului, iar sub preşul din partea dreaptă faţă a autoturismului a fost descoperit un pistol īn care erau 12 cartuşe şi alte 10 cartuşe, precum şi un dispozitiv cilindric confecţionat ca amortizor.

Printr-o adresă a Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romāne s-a stabilit că pistolul găsit asupra inculpaţilor a suferit modificări, care au transformat arma dintr-una neletală īntr-una cu efect letal, iar cartuşele de calibrul celor descoperite sunt utilizabile pentru arme de foc letale.

Īn urma mai multor percheziţii domiciliare efectuate, procurorii au identificat la reşedinţa inculpatului Blănaru Ştefan o cagulă, mai multe perechi de mănuşi, precum şi un paşaport falsificat avānd aplicată fotografia inculpatului pe numele D.A., paşaport pe care inculpatul īl utilizase īn data de 04.05.2010 la Oficiul Poştal nr. 9 din Bacău, pentru a ridica suma de 400 ron.

Cauza a fost instrumentată īmpreună cu Ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romāne.

Imagini privind filmul acţiunii sunt postate īn continuarea comunicatului