PRECIZĂRI
27 iulie 2010
Referitoare la articolul intitulat „Cristian Tabără, cercetat de procurori pentru viol”, apărut sub semnătura doamnei Raluca Dan, în cotidianul ,,Evenimentul Zilei,, astăzi, 27 iulie 2010,
Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în scopul unei corecte şi complete informări a opiniei publice face următoarele precizări :
Afirmaţia din articol conform căreia „În dosarul penal cu nr.2279/P/2010, procurorii Parchetului de pe lângă Sectorul 2 Bucureşti desfăşoară acte premergătoare începerii urmăririi penale împotriva numitului Tabără Cristian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol asupra unui minor, faptă prevăzută de articolul 197, alin.3 din Codul Penal” şi care precizează că purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 a confirmat existenţa dosarului penal nr. 2279/P/2010 la Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 2, în faza de acte premergătoare, este eronată .
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 nu a confirmat existenţa pe rolul acestei unităţi de parchet a respectivei cauze, întrucât nu a fost înregistrată această cauză la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2, iar la numărul de dosar indicat în articolul de presă figurează o altă cauză având alt obiect şi alte părţi.
În legătură cu plângerea prealabilă trebuie reţinut că ,potrivit normelor procesual penale aceasta reprezintă o manifestare de voinţă a unei persoane de a încunoştinţa organele judiciare cu privire la aspecte pentru care solicită să fie efectuate cercetări. Definiţiile date termenilor şi conceptelor în cuprinsul normelor procesual penale constituie aspecte ce trebuie avute în vedere la descrierea unei situaţii de fapt, ce reprezintă temei al unui subiect de presă .Prin urmare, existenţa unei plângeri nu echivalează cu existenţa infracţiunii reclamate de persoana care a sesizat organele judiciare. Scopul actelor premergătoare este, potrivit normelor procesual penale, tocmai stabilirea existenţei sau inexistenţei aspectelor pentru care o persoană a sesizat organele judiciare. Consecvent obligaţiilor legale de informare corectă a opiniei publice şi având în vedere caracterul preponderent nepublic al urmăririi penale, reprezentanţii parchetelor nu au obligaţia legală de a informa cu privire la actele de urmărire penală efectuate în cauzele penale aflate în faza actelor premergătoare.
De aceea, în scopul informării corecte a opiniei publice este necesar ca subiectul de presă să conţină informaţii reale sub aspectul organului judiciar - respectiv al purtătorului de cuvânt care este menţionat că a confirmat existenţa unei cauze dar şi în ceea ce priveşte natura şi faza procesuală în care se află cauza menţionată în articolul de presă.