25.05.2010

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Corupţia, ca fenomen antisocial, presupune activităţi ilicite lipsite de morală şi etică, realizate prin utilizarea abuzivă a puterii de către indivizi, cu scopul de a obţine o serie de avantaje (materiale, morale, statut social superior), prin practicarea şantajului, constrângerii, înşelăciunii, mituirii, cumpărării de influenţă.

Săvârşirea actelor de corupţie agravează tarele societăţii, alimentându-le şi întreţinându-le, afectând, buna desfăşurare a relaţiilor sociale şi, nu în ultimul rând, afectând siguranţa naţională, ceea ce duce la adâncirea inegalităţilor sociale şi la proliferarea economiei subterane.

Formele grave ale corupţiei, precum  luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, înşelăciunea, se adaugă infracţiunilor de serviciu sau în legătură cu serviciul şi constau în primirea de bani, de bunuri de către o persoană sau pretinderea lor ori acceptarea unor promisiuni în acest sens, pentru a îndeplini sau nu un act ori pentru a interveni pe lângă un funcţionar competent să îndeplinească un act de serviciu, cu scopul de a-l determina să facă sau să nu facă acel act.

 

Ilustrăm, în rândurile ce urmează, speţe privind infracţiuni de „mică corupţie”.

 

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud au dispus, la data de 19 aprilie 2010, punerea în mişcare a acţiunii penale, trimiterea în judecată a inculpatului MIHALY ZOLTAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Din probele administrate în cauză a reieşit faptul că inculpatul, fost preşedinte al Asociaţiei de Tineret a Rromilor (Partida Rromilor), i-a promis denunţătorului L.A. că va face demersurile necesare pentru ca, în schimbul  sumei de 150 de euro, acesta să-şi recapete permisul de conducere, suspendat în luna octombrie 2009 de către organele de poliţie. Inculpatul a lăsat să se înţeleagă că îl cunoaşte pe comandantul poliţiei, că are relaţii la nivel politic, inclusiv cu primarul oraşului şi cu un oarecare deputat, iar prin intermediul acestor relaţii îi va facilita obţinerea permisului de conducere şi „închiderea” dosarului penal aflat la parchet.

Astfel, conform înţelegerii dintre cei doi, inculpatul s-a întâlnit cu denunţătorul şi soţia acestuia în faţa primăriei municipiului Bistriţa, ocazie cu care soţia denunţătorului i-a înmânat inculpatului suma de 400 ron, urmând ca ulterior acesta din urmă să le aducă permisul de conducere. Întrucât inculpatul i-a evitat constant pe cei doi şi nici nu şi-a ţinut promisiunea faţă de aceştia, realizând faptul că au fost escrocaţi, la data de 21 ianuarie 2010, denunţătorul L.A a depus o plângere penală la poliţie

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bistriţa Năsăud.

 

*

*                *

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, la data de 30 aprilie 2010, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului SKAKUN IVAN VLADIMIROVICI, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi dare de mită.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul Skakun Ivan Vladimirovici, a fost oprit de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să intre în ţară, deşi nu avea viză valabilă pentru România, prezentând un permis de şedere în Italia, ce expirase şi o chitanţă reprezentând plata unei taxe pentru reînnoirea vizei în Italia. În acest context, inculpatul i-a oferit lucrătorului de la frontieră suma de 50 de euro, pentru a-l determina să-şi încalce îndatoririle de serviciu şi să-i permită accesul pe teritoriul României.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Maramureş.