24.03.2010 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

În continuarea prezentării rezultatelor activităţii desfăşurate de procurori, în primul semestrul al anului 2010, ilustrăm o serie de speţe, privind infracţiuni de „mică corupţie”, finalizate prin acte de sesizare a instanţelor de judecată:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus, prin rechizitoriu, la data de 12.01.2010, trimiterea în judecată a inculpatului OSHEKMASHVILI LEVAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Ca urmare a probatoriului administrat în cursul urmăririi penale a reieşit faptul că, la data de 03.09.2009, inculpatul Oshekmashvili Levan a oferit şi dat suma de 70 euro unui lucrător de poliţie frontieră, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu lua măsurile de sancţionare a sa, ca urmare a faptului că circula cu un autoturism pentru care asigurarea internaţională (cartea verde) era expirată.

Inculpatul a fost surprins de camerele de supraveghere din biroul în care agentul de poliţie întocmea documentaţia, în timp ce a scos din buzunar suma de 70 de euro pe care a insistat ca poliţistul de frontieră să o primească, iar în urma refuzului acestuia a aşezat-o sub documentele de pe biroul agentului de poliţie.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Galaţi.

  

*

*        *

 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul CaraşSeverin au dispus,  la data de 05.02.2010, prin rechizitoriu trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului TELESCU MIRCEA MARIUS sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a reieşit faptul că inculpatul, în calitate de manager şi ordonator de credite la Spitalul Moldova Nouă, a pretins şi primit de la reprezentanţii unei firme, suma de 4000 RON, în schimbul încuviinţării achitării unor datorii pe care spitalul le avea faţă de această firmă.

Organele de urmărire penală au organizat, la data de 29.12.2009, un flagrant, ocazie cu care în autoturismul inculpatului a fost găsită suma de 4000 RON, pe care tocmai o primise de la martora-denunţătoare P.L.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Caraş-Severin.

 

*

*         *

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, la data de 01.03.2010, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului ENE MARIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită.

Din probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale a rezultat că, inculpatul lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui angajat al Institutului de Medicină Legală, i-a pretins martorului-denunţător C.I. suma de 2000 de euro,   asigurându-l pe acesta că întreaga suma i-o va remite acelui funcţionar pentru a-l determina să soluţioneze favorabil cererea de recalculare a alcoolemiei martorului-denunţător.

Totodată, s-a mai reţinut faptul că inculpatul, printr-o cerere anterioară i-a mai pretins martorului-denunţător suma de 500 de euro, în schimbul soluţionării favorabile a dosarului având ca obiect infracţiunea de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice săvârşită de către denunţător, dosar aflat în instrumentarea inculpatului.

Ca urmare a organizării, la data de 07.02.2010, a unei acţiuni de prindere în flagrant a inculpatului, în autoturismul condus de acesta (în buzunarul portierei din partea stângă), organele de urmărire penală au găsit suma de 2500 de euro, care-i fusese remisă de denunţător.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.