23.07.2010                   

 

COMUNICAT

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii ŞERBAN NICULAE şi TENTEA ION sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşite în legătură cu o infracţiune de corupţie, precum şi uz de fals. Inculpaţii au fost reţinuţi şi prezentaţi  Judecătoriei Piteşti cu propunere de arestare preventivă, cererea procurorilor fiind respinsă de către magistraţii acestei instanţe, care au dispus faţă de inculpaţi măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Recursul declarat de procurori a fost admis de către instanţa de control judiciar, respectiv Tribunalul Argeş, care a dispus la data de 19.07.2010, arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile faţă de inculpaţii Şerban Niculae şi Tentea Ion.

În aceeaşi cauză sunt  cercetate, în stare de libertate şi numitele NINĂ MIHAELA şi BUGHIU MIHAELA GHIORGHIŢA pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşite în legătură cu o infracţiune de corupţie.

Trebuie menţionat că această cauză a fost preluată de procuror în anchetă proprie, datorită complexităţii şi calităţii persoanelor cercetate ( primarul, viceprimarul şi funcţionari ai primăriei comunei Mărăcineni).

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment procesual, a reieşit faptul că inculpatul Şerban Niculae, în calitate de primar al comunei Mărăcineni şi inculpatul Tentea Ion, în calitate de viceprimar al aceleiaşi localităţi, au încheiat în cursul anului 2008, prin încredinţare directă, un contract de prestări servicii, având ca obiect „întreţinere iluminat public stradal”. În baza acestui contract, Primăria Mărăcineni a plătit, în intervalul de timp 2008 – 2009, suma de aproximativ 200.000 RON, depăşind astfel pragurile legale valorice anuale prevăzute de OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

Totodată, în perioada 2007 – 2009, reprezentanţii primăriei au mai încheiat cu două societăţi comerciale o serie de contracte având ca obiect prestări servicii studii fezabilitate, topo, geo şi proiecte tehnice. La procedurile de atribuire a respectivelor contracte au mai participat şi alte două societăţi, deţinute şi administrate, însă, de aceeaşi persoană. Astfel, au fost încheiate un număr de 26 de contracte, a căror valoare achitată de primărie s-a cifrat la valoarea de 900.000 RON. Invitaţiile de participare şi ofertele la presupusa selecţie a prestatorului au fost întocmite ulterior şi în mod fictiv pentru a se da o aparenţă de legalitate procedurilor de contractare.

Inculpaţii Şerban Niculae şi Tentea Ion, au exercitat o serie de presiuni faţă de numitele Nină Mihaela (contabil şef) şi Bughiu Mihaela Gheorghiţa (casier), ambele funcţionare ale Primăriei Mărăcineni pe care le-au instigat la comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în sensul de a opera modificări în registrul de intrare -  ieşire corespondenţă al primăriei, pentru înregistrarea post-factum a contractelor sus-menţionate, precum şi a invitaţiilor de participare şi a ofertelor economice, la rubrici completate anterior cu alte înregistrări. De asemenea, inculpaţii Şerban Niculae şi Tentea Ion le-au instigat pe cele două funcţionare la comiterea infracţiunilor de fals, în încercarea de a da un aspect de legalitate procedurilor de atribuire a respectivelor contracte. Cei doi inculpaţi s-au folosit de înregistrările din registrul de corespondenţă al Primăriei Mărăcineni şi de ofertele tehnico-economice întocmite şi înregistrate în modalitatea descrisă, în scopul de a-şi susţine apărarea prin probe preconstituite.

Cercetările sunt continuate în cauză în vederea finalizării urmăririi penale.