22.04.2010

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În continuarea prezentării rezultatelor activităţii desfăşurate de procurori, în primul trimestru al anului 2010, ilustrăm o serie de speţe, privind infracţiuni din domeniul  „micii corupţii”, finalizate prin acte de sesizare a instanţelor de judecată.

Astfel, din datele statistice rezultă că în trimestrul I/2010 unităţile de parchet  din cadrul Ministerului Public au avut de soluţionat 955.208 dosare înregistrându-se o creştere cu 17,7% a stocului de dosare faţă de perioada similară a anului 2009. În această perioadă au fost soluţionate 126.984 de cauze, dintre care au fost finalizate cu rechizitoriu 9.857, fiind dispusă trimiterea în judecată a 13.306 inculpaţi (din care 2.117 arestaţi preventiv).

În domeniul „micii corupţii” au fost soluţionate 423 de cauze. Dintre acestea, 262 cauze privesc infracţiunea de luare de mită, în care au fost trimişi în judecată 21 de inculpaţi, dintre care 5 arestaţi preventiv. De asemenea, au fost soluţionate 63 de cauze de dare de mită, fiind trimişi în judecată 12 inculpaţi şi 98 de cauze de trafic de influenţă, fiind trimişi în judecată 12 inculpaţi.

Tendinţele de creştere a diverselor fapte de corupţie reprezintă un fenomen ale cărui mecanisme de producere, consecinţe sociale şi moduri de soluţionare interesează factorii cu rol de control social, dar şi opinia publică, interesată la rândul său de diminuarea acestui flagel în diferite sectoare de activitate publică. Din perspectivă normativă, predomină identificarea acestui fenomen cu obţinerea unor avantaje materiale sau morale din exercitarea unei funcţii publice, cei implicaţi ignorând moralitatea sau legalitatea şi utilizând pentru satisfacerea intereselor lor aceste mijloace ilicite, cum sunt corupţia ori frauda.

 

 

*

*                *

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus, la data de 24.02.2010, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului CIUI IOAN ALEXANDRU, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat faptul că, inculpatul, în calitatea sa de agent principal de poliţie în cadrul Poliţiei Comunale Şieu – Măghieruş, în timp ce-şi îndeplinea atribuţiile de serviciu privind controlul traficului rutier pe raza comunei, a pretins şi primit, în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, mai multe sume de bani cu titlu de mită spre a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, respectiv a nu sancţiona contravenţional trei conducători auto depistaţi în trafic care au încălcat unele reguli de circulaţie.

La data de 29.10.2009, inculpatul a fost prins în flagrant de către lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie imediat după ce primise de la un investigator sub acoperire, suma de 300 ron.

Suma totală primită cu titlu de mită de către inculpatul Ciui Ioan Alexandru este de 350 ron şi 100 euro.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

 

*

*                *

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au dispus, prin rechizitoriu, la data de 26.03.2010, trimiterea în judecată a inculpatului STRĂINU ION sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Ca urmare a probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale, a reieşit faptul că inculpatul, cetăţean moldovean, a oferit şi a dat drept mită suma de 2.238 lei unui poliţist de frontieră pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu lua măsura sancţionării sale prin interdicţia intrării în România pe durata unui an, urmare a faptului că îi expirase durata legală de şedere pe teritoriul României. Acesta a încercat să-şi justifice gestul repetat de oferire de bani prin intenţia de a-şi achita amenda contravenţională al cărei cuantum nu l-ar fi înţeles.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Galaţi.

 

 

*

*                *

 

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus, la data de 01.04.2010, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului DINCĂ ION MIHAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Din probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale a reieşit faptul că, inculpatul, fost subofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Secţia de Informaţii Mehedinţi, i-a pretins denunţătoarei E.A.N., notar public, suma de 6.000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă judecători pentru a nu-i fi pus sechestru asigurător pe un imobil care îi aparţinea şi sub promisiunea că va sustrage probe importante din dosarul aflat pe rolul instanţei în care tatăl acesteia din urmă, fost procuror, avea calitatea de inculpat.

La data de 09 martie 2010, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de bani pretinsă de la denunţătoarea E.A.N şi remitea acesteia un CD pe care i-a spus că sunt stocate probe din dosarul penal în care este cercetat procurorul G.D., tatăl său, inculpatul fiind reţinut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş şi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Argeş.