21.07.2010

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 16.07.2010, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor URSUŢ IOAN şi LODDO MASSIMO, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, uzurpare de calităţi oficiale şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale a reieşit faptul că, la data de 15.09.2009, inculpaţii, utilizând două autoturisme de teren, sustrase din Baia Mare şi din municipiul Dej, precum şi două autoturisme berline, de asemenea sustrase, împreună cu alte persoane, au urmărit şi oprit în trafic, la coborârea Pasului Gutâi, înspre localitatea Mara, în locul numit „Valea Albă”, unde nu există reţea pentru telefonie mobilă, o autospecială care transporta valori (lei şi valută). Autorii jafului purtau cagule şi erau îmbrăcaţi în uniforme tip combinezon negru, specifice trupelor speciale de intervenţie ale poliţiei (purtând inscripţia „Poliţia”), având asupra lor arme automate (tip Kalaşnikov sau AKM 47). Inculpaţii împreună cu celelalte persoane mascate, declinându-şi calitatea nereală de lucrători de poliţie, simulând efectuarea unui control, au dezarmat pe doi dintre ocupanţii autoutilitarei, deposedându-i de două pistoale şi muniţia aferentă, după care, prin violenţă, i-au obligat pe cei trei angajaţi să le predea autospeciala pe care au condus-o pe un drum forestier spre „Valea Albă”, iar din compartimentul tezaur au sustras patru saci în care se aflau 2.630.000 ron şi 2.000 euro.

În cauză, cercetările au fost efectuate iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, acestea fiind continuate ca urmare a preluării cauzei de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inculpaţii au fost reţinuţi în data de 26.01.2010 pentru o perioadă de 24 de ore, fiind prezentaţi la data de 27.01.2010 magistraţilor Tribunalului Maramureş, care au dispus arestarea acestora pe o perioadă de 29 de zile.

În vederea recuperării prejudiciului rezultat ca urmare a comiterii infracţiunii, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, măsură ce a fost solicitată a fi menţinută şi prin actul de sesizare a instanţei.

Cauza a fost disjunsă pentru continuarea şi completarea cercetărilor în vederea identificării tuturor participanţilor la săvârşirea infracţiunilor din data de 15.09.2009.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.