20.07.2010

 

COMUNICAT

 

 

Ca urmare a prezentării Raportului pe justiţie, al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare şi cu referire la aspectele ce ţin de competenţa Ministerului Public, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să prezinte rezultatele cuprinse în acest document dat astăzi publicităţii:

În cuprinsul Raportului Comisiei Europene se realizează o evaluare obiectivă a sistemului judiciar şi se afirmă că recomandările anterioare ale experţilor europeni în acest domeniu au fost implementate, fiind remarcate rezultatele Ministerul Public în lupta pentru combaterea corupţiei.

Recomandările Comisiei referitoare la măsurile care trebuie implementate în perioada următoare coincid cu viziunea deja exprimată a Ministerului Public în domeniul administrării sistemului judiciar, al resurselor umane, precum şi în privinţa eficienţei inspecţiei judiciare.

Îndeplinirea condiţionalităţilor din Mecanismul de cooperare şi verificare reprezintă o prioritate a Ministerului Public, iar acţiunile noastre viitoare vor urmări consolidarea tendinţelor pozitive indicate în raport, reinvestirea Procurorului General pentru un nou mandat în octombrie 2009, menţionată în Raportul tehnic, înscriindu-se între factorii ce asigură consecvenţa acţiunilor.

Sunt subliniate măsurile adoptate de  instituţia noastră pentru continuarea reformei, în domeniul recuperării bunurilor, pregătirea manualului de bune practici şi introducerea recuperării prejudiciilor ca indicator în evaluarea activităţii parchetelor. Totodată, sunt în curs de derulare activităţi care au ca obiectiv evaluarea posibilităţilor de a angaja specialişti la nivelul parchetelor teritoriale, precum şi de a transfera controlul administrativ al poliţiei judiciare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor către Ministerul Public.

Procurorul General continuă să formuleze propuneri Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la înlăturarea deficienţelor.

Ca răspuns la recomandările Comisiei, se menţionează: continuarea implementării strategiilor locale de combatere a fenomenului privind mica corupţie, rezultatele obţinute în acest domeniu în temeiul cooperării instituţionale, concretizată şi în elaborarea unor ghiduri de bune practici, în colaborare cu structurile de specialitate ale DGA. În acelaşi timp este evidenţiată cooperarea procurorilor cu Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române.

Având în vedere concluziile Raportului dat astăzi publicităţii, Ministerul Public va continua să depună toate eforturile în vederea înlăturării deficienţelor în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.