18.05.2010

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Corupţia, ca fenomen antisocial, presupune activităţi ilicite lipsite de morală şi etică, realizate prin utilizarea abuzivă a puterii de către indivizi, cu scopul de a obţine o serie de avantaje (materiale, morale, statut social superior), prin practicarea şantajului, constrângerii, înşelăciunii, mituirii, cumpărării de influenţă.

Săvârşirea actelor de corupţie agravează tarele societăţii, alimentându-le şi întreţinându-le, afectând, buna desfăşurare a relaţiilor sociale şi, nu în ultimul rând, afectând siguranţa naţională, ceea ce duce la adâncirea inegalităţilor sociale şi la proliferarea economiei subterane.

Formele grave ale corupţiei, precum  luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, înşelăciunea, se adaugă infracţiunilor de serviciu sau în legătură cu serviciul şi constau în primirea de bani, de bunuri de către o persoană sau pretinderea lor  ori acceptarea unor promisiuni în acest sens, pentru a îndeplini sau nu un act ori pentru a interveni pe lângă un funcţionar competent să îndeplinească un act de serviciu, cu scopul de a-l determina să facă sau să nu facă acel act.

 

În continuarea prezentării rezultatelor activităţii desfăşurate de procurori în prima parte a anului 2010, ilustrăm o serie de speţe privind infracţiuni de „mică corupţie”, finalizate prin acte de sesizare a instanţelor de judecată:

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au dispus, prin rechizitoriu, la data de 19.03.2010, trimiterea în judecată a inculpatului IENCIU ADRIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Ca urmare a probatoriului administrat în cauză , în cursul urmăririi penale, a reieşit faptul că inculpatul a pretins şi primit diferite sume de bani de numitul B.I., lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui lucrător de poliţie din cadrul Serviciului de cazier judiciar, astfel încât îl poate determina pe acesta din urmă să elibereze un cazier în care să nu se regăsească antecedentele penale ale solicitantului. În acest scop, potrivit probele administrate în această etapă procesuală, a rezultat că inculpatul a pretins o sumă de bani mai mare, dar în urma negocierilor dintre B.I în calitate de solicitant al serviciului menţionat  şi inculpat, acesta din urmă a acceptat obţinerea cazierului judiciar în schimbul sumei de 500 de lei, pe care a şi primit-o în aceeaşi zi de la B.I., în prezenţa unor martori.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare, Tribunalului Sibiu.

*

*                *

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, prin rechizitoriu, la data de 06.04.2010, trimiterea în judecată a inculpatei BUN CORINA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi înşelăciune.

Ca urmare a probatoriului administrat în cauză în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpata, în perioada 20 iulie – 20 octombrie 2009, prin mijloace frauduloase (declinându-şi calitatea de asistent social la Primăria Municipiului Arad), a indus părţii vătămate R.M. convingerea că o va ajuta să dobândească în proprietate un apartament în condiţii avantajoase, respectiv să plătească doar o parte din preţul locuinţei, iar pentru restul să beneficieze de subvenţionare din fondurile primăriei.

Potrivit probelor administrate în faza de urmărire penală, pentru acest serviciu a pretins părţii vătămate suma de 500 de lei şi a precizat că aceasta  trebuia acordată ca „stimulent” unui coleg de serviciu, funcţionar public în cadrul Primăriei Municipiului Arad, asupra căruia pretindea că are influenţă. La data de 27 iulie 2009,  inculpata a primit de la partea vătămată suma de 3.000 de euro cu titlu de avans din preţul locuinţei (restul de preţ urmând să fie „subvenţionat” din fondurile primăriei). Ulterior acestei date, inculpata a recurs la utilizarea unor mijloace frauduloase, pentru inducerea şi menţinerea, în continuare, a părţii vătămate în eroare, respectiv prezentarea unui bon de înregistrare la Primăria Municipiului Arad, despre care afirma că ar fi numărul de înregistrare al cererii părţii vătămate. Până la sfârşitul lunii noiembrie 2009, inculpata a reuşit să o determine pe R. M. să-i remită suplimentar sumele de 3000 lei şi 450 lei, prejudiciul cauzat părţii vătămate prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune  ridicându-se la suma de 16.625 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Arad.

 

*

*                *

 

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus, prin rechizitoriu, la data de 26.04.2010, trimiterea în judecată a inculpatului BOHUŢ BOGDAN GABRIEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale a reieşit faptul că inculpatul, în calitate de comisar la Comisariatul judeţean pentru protecţia consumatorului, a pretins şi primit de la  M.M., reprezentantă a unei societăţi comerciale, suma de 800 lei, în scopul de a nu sancţiona contravenţional ori a sancţiona cu un cuantum mai redus respectiva societate împotriva căreia fusese depusă o reclamaţie pentru neefectuarea unei lucrări de calitate.

La data de 05 august 2009, inculpatul a fost surprins în flagrant după ce denunţătoarea i-a remis suma pretinsă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Constanţa.