17.03.2010

 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prioritate a Ministerului Public, asigurarea unei practici unitare în domeniul cauzelor având ca obiect infracţiuni săvârşite cu violenţă se circumscrie  şi necesităţii îmbunătăţirii performanţelor pe aceasta zonă de activitate.

 Ordinul criminalistic (nr. 32/2009) emis de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă  temeiul acestor priorităţi în baza căruia      

● au fost demarate programe de pregătire profesională a procurorilor criminalişti desemnaţi să lucreze în acest domeniu;

● a fost asigurată implementarea tehnicilor şi tacticilor criminalistice prin intermediul „ghidului de bune practici şi procedura cercetării la faţa locului” şi, nu în ultimul rând,

● a fost creat  fondul documentar virtual care cuprinde toate soluţiile de trimitere în judecată dispuse în cauzele în care urmărirea penală a fost efectuată de procurorii criminalişti şi care permite acestora consultarea rechizitoriilor întocmite în această materie (ca suport al practicii judiciare unitare, în faza de urmărire penală).

Exemplificativ, ilustrăm efortul procurorilor criminalişti depus în instrumentarea dosarelor privind infracţiuni de mare violenţă prin prezentarea a trei speţe, după cum urmează:

             Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, la data de 25 ianuarie 2010, trimiterea în judecată, în stare de arest, a inculpatului ONOFREI GHEORGHE RĂDUCU, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi omor calificat şi deosebit de grav (prin cruzimi).

            În fapt, la data de 15.08.2009, inculpatul Onofrei Gheorghe Răducu i-a aplicat soţiei sale, O.A.M., un număr de 20 de lovituri cu cuţitul în zona extremităţii cefalice, a gâtului, în zona toraco – abdominală, precum şi la nivelul membrelor superioare, cauzându-i acesteia vătămări în urma cărora a intervenit decesul.

            Pe baza probatoriului administrat în cauză în cursul urmăririi penale a reieşit faptul că, de-a lungul timpului, inculpatul a avut o atitudine violentă faţă de victimă, pe care a agresionat-o în mai multe rânduri, mărturie a acestui fapt fiind existenţa mai multor plângeri pe care aceasta le-a depus la poliţie. Starea conflictuală intervenită între cei doi a fost generată de refuzul inculpatului de a-l adopta pe fiul victimei, provenit dintr-o relaţie anterioară, situaţie ce a determinat-o pe aceasta să părăsească domiciliul conjugal. Victima şi inculpatul se întâlneau, totuşi, constant, în special pentru ca acesta din urmă să-i dea diverse sume de bani pentru întreţinerea copilului rezultat din căsătorie.

În ziua de 15 august 2009, cei doi soţi s-au întâlnit la o cafenea, iar ulterior au hotărât să meargă la cumpărături. Argumentând că şi-a uitat cardul acasă, inculpatul i-a cerut victimei să-l însoţească în apartamentul său, în speranţa că o va putea convinge pe soţia sa să se întoarcă acasă. Aceasta s-a deplasat împreună cu inculpatul la domiciliul conjugal, dar a refuzat să intre în apartament, preferând să-l aştepte pe scările de la intrarea în bloc. După ce a revenit din apartament, inculpatul a rugat-o să se întoarcă acasă, dar enervat de refuzul victimei a scos cuţitul şi a înjunghiat-o în zona abdominală, în zona pieptului şi a braţelor. Pe fondul ţipetelor disperate ale femeii, câteva persoane aflate în zonă s-au alertat şi au început să strige la inculpat în încercarea de a o salva pe victimă. Profitând de faptul că inculpatul s-a îndreptat ameninţător cu cuţitul către un martor, victima a reuşit să fugă până la intrarea din blocul vecin, unde a fost prinsă din nou de inculpat, care i-a aplicat o serie de lovituri repetate, rapide în zona extremităţii cefalice, a gâtului, spatelui, braţelor şi coapselor, cu acelaşi cuţit. În timp ce o lovea cu cuţitul pe victimă, inculpatul s-a rănit accidental în palme şi cu toate acestea a continuat să o înjunghie cu putere, până ce lama cuţitului s-a îndoit la impactul cu structura osoasă a acesteia. Ulterior, inculpatul a urcat în apartament şi, văzând că nu reuşeşte să se bandajeze şi să-şi oprească sângerarea, a anunţat serviciul de ambulanţă. În acest răstimp, persoane care au asistat la săvârşirea faptei au anunţat atât poliţia, cât şi salvarea. Victima a fost internată şi operată în regim de urgenţă, de mai multe ori, dar post-operator starea ei s-a agravat, conducând în ultimă instanţă la decesul acesteia, la data de 21.08.2009.

Raportul medico-legal întocmit în cauză a concluzionat că moartea numitei O.A.M. a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei multiple organo-sistemice survenită în evoluţia unor plăgi înjunghiate.

La data de 19.08.2009, pe numele inculpatului a fost emis un mandat de arestare preventivă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Tulcea.

*

*                *

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, la data de 27.01.2010, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

-          PLUGARU MIHĂIŢĂ ŞTEFAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat, lovire sau alte violenţe (2 acte materiale), distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice;

-          PLUGARU PETRE, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. 

În fapt, în noaptea de 31.12.2009/01.01.2010, inculpaţii Plugaru Mihăiţă Ştefan şi     Plugaru Petre s-au deplasat cu o căruţă la un bar din municipiul Băileşti, unde avea loc petrecerea de Revelion. Aceştia, înarmaţi cu un topor şi o furcă, au pătruns în interiorul barului şi au exercitat acte de violenţă asupra mai multor persoane aflate în incintă, distrugând, totodată, anumite bunuri. Astfel, inculpatul Plugaru Mihăiţă Ştefan a lovit-o pe una din părţile vătămate cu un topor în zona feţei, iar pe alta în zona frontală. Ulterior, inculpatul s-a deplasat spre locul în care era amplasată tejgheaua barului şi i-a aplicat unei alte părţi vătămate mai multe lovituri cu toporul. În acest timp, inculpatul Plugaru Petre lovea cu furca alte persoane. Actele inculpaţilor au creat o stare de panică printre cei care se aflau la petrecere, determinându-i pe aceştia să se refugieze într-o altă încăpere sau să încerce să fugă pe fereastră. După comiterea faptelor menţionate, cei doi inculpaţi au părăsit incinta barului şi s-au deplasat la un magazin din apropiere, unde au spart mai multe geamuri, părăsind ulterior locul comiterii faptelor. Victimele agresate au avut nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale, în urma violenţelor exercitate de cei doi inculpaţi.

Inculpaţii au fost arestaţi preventiv la data de 03 ianuarie 2010.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Dolj.

*

*                *

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus, la data de 24 februarie 2010, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului  STRUGARIU ION, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.   

  În fapt,  la data de 15.01.2010, inculpatul a exercitat cu intenţie asupra concubinei sale B.V.E., acte de violenţă de intensitate ridicată care au condus la decesul acesteia.     

Probatoriul administrat în cauză în timpul urmăririi penale a relevat faptul că, între inculpatul Strugariu Ion şi victima B.V.E. a existat o relaţie de concubinaj marcată de frecvente stări conflictuale, altercaţii verbale şi violenţe, pe fondul consumului de alcool.

La data de 14.01.2010, aproximativ în jurul orelor 1800, inculpatul şi victima s-au deplasat la locuinţa numitului T.V.C., unde au consumat timp de mai multe ore o cantitate însemnată de băuturi alcoolice. Între cei trei exista o relaţie de prietenie, de notorietate în comuna unde aceştia locuiau, în ciuda faptului că numitul T.V.C. fusese condamnat în anul 2001, şi executase 4 ani de închisoare, fiind acuzat că a întreţinut relaţii intime prin violenţă cu victima B.V.E.  În  jurul orelor 2100-2300, inculpatul a plecat spre locuinţa sa, fără a fi însoţit de victimă care, invocând imposibilitatea de deplasare, a rămas peste noapte la numitul T.V.C. În cursul acelei nopţi, precum şi în cursul dimineţii următoare, acesta a întreţinut relaţii sexuale cu victima, părăsind ulterior locuinţa. În jurul orelor 1000, inculpatul  Strugariu Ion a revenit la domiciliul lui T.V.C., unde a găsit-o pe concubina sa în pat, dezbrăcată. Acest fapt i-a generat o stare de nervozitate accentuată şi, pe fondul stării de ebrietate în care se afla, a exercitat acte de violenţă asupra victimei, a lovit-o cu pumnii şi picioarele şi i-a comprimat gâtul cu mâinile, acte comise în prezenţa mamei numitul T.V.C. La revenirea la domiciliu, numitul T.V.C. a consumat împreună cu inculpatul şi mama sa băuturi alcoolice. Aflând de incidentul care se petrecuse, numitul T.V.C. i-a cerut inculpatului să părăsească locuinţa, iar el s-a culcat în pat lângă victima cu care a şi întreţinut raporturi sexuale. Spre seară, în jurul orei 1900, numitul T.V.C, a constat că victima este decedată şi a anunţat autorităţile.

Concluziile actelor medicale întocmite în cauză au relevat faptul că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii instalată ca urmare a asfixiei mecanice, în cadrul unei sugrumări combinată cu şoc traumatico-hemoragic.

La data de 18 ianuarie 2010, inculpatul a fost arestat preventiv.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.