16.04.2010

 

COMUNICAT

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În continuarea prezentării rezultatelor activităţii desfăşurate de procurorii criminalişti, în primele luni ale anului 2010, ilustrăm, exemplificativ speţe, privind infracţiuni de mare violenţă finalizate prin acte de sesizare a instanţelor de judecată. 

Astfel, din datele statistice rezultă că în trimestrul I/2010 unităţile de parchet  din cadrul Ministerului Public au avut de soluţionat 955.208 dosare înregistrându-se o creştere cu 17,7% a stocului de dosare faţă de perioada similară a anului 2009. În această perioadă au fost soluţionate 126.984 de cauze, dintre care au fost finalizate cu rechizitoriu 9.857, fiind dispusă trimiterea în judecată a 13.306 inculpaţi (din care 2.117 arestaţi preventiv).

În domeniul infracţiunilor de mare violenţă au fost soluţionate 538 de cauze, fiind trimişi în judecată 256 de inculpaţi din care 188 în stare de arest preventiv.

Studii întregi dedicate analizei fenomenului violentei încearcă să determine cauzele şi soluţiile acestui fenomen. Familia şi, societatea în general,  se confruntă cu această manifestare impulsivă, necontrolată a individului supus unei stări emotive explozive. Criza violenţei umane nu poate fi încadrată în şabloane sau în cauze singulare, deoarece este determinată de cauze complexe şi particulare, ale căror modalităţi de manifestare şi moduri de soluţionare din punct de vedere judiciar interesează opinia publică.

          *

                                                                                  *                     *

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus, la data de 30.11.2009, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului PREDA IONEL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

            În fapt, probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a relevat starea de fapt potrivit căreia în dimineaţa  zilei de 18 august 2007, vecinii şi rudele  lui P.M au sesizat organele  de poliţie şi autorităţile  locale că aceasta a dispărut  de la domiciliul său din comuna Dobrun , judeţul Olt şi că nu a mai fost observată  ca fiind prezentă în locuinţa  din data de 15  august 2007.

            În baza sesizării,  organele de poliţie  s-au deplasat  la domiciliul lui P.M unde l-au găsit pe fiul acesteia  Preda Ionel. Iniţial inculpatul  a refuzat   ca organele de poliţie  să pătrundă în locuinţa sa, însă la insistenţele acestora, inculpatul  Preda Ionel le-a permis accesul în locuinţa sa.  La solicitarea organelor de poliţie inculpatul, Preda Ionel  le-a condus în locuinţă, unde au găsit victima întinsă pe solul din pământ, pe o pătură, cu faţa în sus, fiind îmbrăcată sumar. Susnumita avea  faţa tumefiată şi urme de sânge atât  pe faţă  cât şi pe îmbrăcăminte, era în stare de comă şi necooperantă. Fiind întrebat despre leziunile prezentate de victimă, inculpatul Preda Ionel  a declarat verbal că în urmă cu  circa 2 săptămâni  i-a aplicat   3 – 4  palme peste faţă mamei sale. Ca urmare a stării grave în care se afla  organele de poliţie  au solicitat prezenţa ambulanţei  şi au luat măsura transportării victimei  la Spitalul Clinic nr. 1 Craiova . Aşa cum rezultă din foaia de observaţie clinică, victima avea multiple echimoze masive şi excoriaţii la nivelul întregului corp, ce au fost produse  prin lovituri. La data  de 11.09.2007 , victima a fost externată  din Spitalul Clinic  Judeţean Craiova, dar la revenirea în domiciliul său a fost agresată din nou astfel că,  tot la intervenţia organelor de poliţie la data de 14.09.2007 a fost transportată cu ambulanţa şi internată la Spitalul Judeţean Slatina cu diagnosticul  ,, politraumatism  forte  cu tetraplegie  ,, . La prezentare în serviciu de primiri urgenţe victima  a prezentat o stare generală profund alterată, astfel că s-a instituit tratament de echilibrare . La data de 17.10.2007, cu tot tratamentul aplicat  victima a făcut stop  cardiorespirator si a decedat.

            Datele expuse mai sus,  coroborate cu  probele administrate în cauză , în cursul urmăririi penale  au confirmat faptul că victima a decedat ca urmare a multiplelor leziuni  produse   de inculpat  prin lovire în mod repetat  cu palmele şi picioarele   în perioada  aprilie  - sept.2007. De menţionat  faptul că , probatoriul administrat a relevat ca actele de violenţă  au fost exercitate de inculpat asupra mamei sale care ii reproşa că refuză să muncească si au fost determinate si de refuzul acesteia de  a-i  da bani  din  indemnizaţia de ajutor social pe care o primea  pentru ca inculpatul sa si cumpere băutură. Astfel, inculpatul  a lovit in repetate rânduri cu sălbăticie si anterior intervalului de timp menţionat ,  victima fiind imobilizată la pat mai multe săptămâni, agresiunile au continuat şi în perioada după luna aprilie 2007,  iar la data de 13 august 2009, acesta  în urma  unor reproşuri făcute de victimă a lovit-o cu  brutalitate provocându-i leziuni grave  iar ca urmare a  producerii acestor leziuni  victima  a intrat în stare de comă. Fiind întrebat de către rudele şi vecinii săi,  despre dispariţia victimei, inculpatul  a negat că mama sa  s-ar afla  într-o stare gravă . Mai mult,  în această perioadă atunci când inculpatul părăsea locuinţa având în domiciliul său un câine lup,  posta acest animal  la  uşa principală de acces  în locuinţa victimei, astfel că, nimeni nu putea să pătrundă  în casă  pentru a vedea  starea  sa. Raportul medico-legal de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că moartea victimei a fost violentă. Ea a fost consecinţa  unui  traumatism  cu multe leziuni  la nivelul capului  şi a unei hemoragii, leziuni ce au fost produse  prin lovire  cu şi de un corp dur. Între leziunile traumatice produse şi  decesul victimei  s-a stabilit o legătură de cauzalitate .

Dosarul cauzei a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Olt.

*

                                                                                     *                     *

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 27 ianuarie 2010, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului MURĂŞAN ANDREI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.

            În fapt, Inculpatul Murăşan Andrei şi victima B.V.F, fiind de aceeaşi vârstă, respectiv de 23 ani, erau prieteni de mai mult timp, ambii locuind pe raza municipiului Blaj, jud. Alba. În seara de 21/22.12.2009, inculpatul s-a întâlnit cu victima pe raza municipiului Blaj şi în jurul orelor 22,00-23,00, au vizitat un prieten al lor, la locuinţa acestuia situată tot pe raza municipiului Blaj. Părţile au rămas la această locuinţă şi au consumat băuturi alcoolice, sens în care au cumpărat vin de la o persoană din cartier.

            Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a rezultat faptul că în aceeaşi noapte, cei trei, s-au deplasat în cartierul Ciufud din municipiul Blaj, la locuinţa unui martor, pentru a cumpăra de la acesta din urmă vin. În acest sens, aceştia au sărit gardul locuinţei martorului şi au pătruns în casă, iar în timpul discuţiilor cu proprietarul, inculpatul l-a agresat fizic pe acesta şi i-a sustras un cuţit pe motiv că îi este necesar la servirea mesei. După aceea, s-au întors la locuinţa de unde plecaseră anterior, unde au continuat să consume băuturi alcoolice, aflându-se la un moment dat în stare de ebrietate.

            În dimineaţa zilei de 22.12.2009, în jurul orelor 07,00, între părţi au apărut discuţii contradictorii, pe fondul cărora inculpatul le-a aplicat lovituri cu pumnii peste corp victimei  B.V.F .şi prietenului lor şi i-a trântit pe canapeaua din camera unde se aflau. Apoi, inculpatul a luat din geaca sa cuţitul sustras din locuinţa martorului şi ţinându-l în mâna dreaptă, l-a ridicat pentru a lovi victima B.V.F în zona superioară a corpului. Aceasta din urmă s-a apărat prinzându-i mâinile inculpatului cu mâinile sale şi luptându-se cu acesta pentru a-l deposeda de cuţit. În timpul acestor manevre, victima B.V.F. a scăpat mana inculpatului  în care ţinea cuţitul, moment în care inculpatul i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în zona piciorului stâng, deasupra genunchiului. Urmare acestei lovituri, victimei B.V.F.  a început să-i curgă sânge din abundenţă, astfel că prietenul lor a sunat la 112 si a chemat ambulanta. La scurt timp, la faţa locului a apărut ambulanţa care a preluat victima, însă aceasta a decedat urmare leziunilor suferite. Raportul medico-legal de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că moartea victimei a fost violentă, fiind consecinţa unei plăgi tăiate coapsa stângă cu leziune de arteră femurală, care s-a putut produce prin lovire activă cu un corp înţepător – tăietor.

Dosarul cauzei a fost trimis, spre competentă soluţionare Tribunalului Alba.

 

*

  *                    *

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, la data de 15 februarie 2010, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv,a inculpatei STANACHE DANIELA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

În fapt, In luna noiembrie 2009, inculpata Stanache Daniela, zisă ” Boafa ”, făcea parte din rândul persoanelor fără locuinţă, iar pe timpul nopţii se adăpostea împreună cu verişoara ei T.A.C, la subsolul unui bloc din Craiova.

În ziua de 21.11.2009, au mers împreună în cartierul Craioviţa Nouă luând cu ele mai multe sticle cu vin, ce le găsiseră la ghenele de gunoi. În timp ce se aflau în piaţa din incinta complexului Orizont s-au întâlnit cu victima B.R, ce frecventa acelaşi mediu al persoanelor fără adăpost. Inculpata Stanache Daniela şi victima au băut vin până au ajuns  în stare de ebrietate, iar în jurul orelor 2100 însoţite de martora T.A.C. au mers în pasajul pietonal de la parterul unui bloc din cartierul Craioviţa Nouă, luând cu ele o sticlă  cu vin.

În timp ce consumau din sticla de vin, victima i-a cerut inculpatei un leu pentru a cumpăra o cafea. Inculpata a refuzat-o pe motivul că nu avea bani, fapt pentru care  victima i s-a adresat cu expresia ” să-ţi moară fata pe care o ai la Casa de Copii din Craiova”.  Aceste cuvinte au deranjat-o în mod vădit pe inculpată şi, pe fondul stării de ebrietate în care se afla, a devenit violentă lovind-o pe victimă cu pumnii şi picioarele până a doborât-o pe pavimentul din beton, iar apoi a lovit-o de mai multe ori în zona capului, cu sticla din care băuseră vin. Agresiunea a avut loc în prezenţa martorei, care la scurt timp a mers la un magazin din apropiere şi i-a spus vânzătoarei că ” o vară de-a mea omorî o femeie în  gang”.Pentru a verifica veridicitatea celor relatate de martoră, aceasta l-a rugat pe martorul B.A.R. să o însoţească la locul respectiv. Toţi trei au mers la locul indicat şi după ce au văzut victima căzută pe pavimentul din beton, au hotărât să anunţe evenimentul la Secţia 5 Poliţie, ce se afla în apropiere. După agresiune, inculpata a abandonat victima în stare de inconştienţă şi s-a deplasat în apropierea unui restaurant, unde ştia că se adăposteşte, într-o baracă metalică, numitul F.V. pe care l-a întrebat dacă a văzut-o pe verişoara ei. Acesta a observat că inculpata era murdară de sânge pe mâini şi, deşi a întrebat-o ce s-a întâmplat  aceasta nu i-a relatat despre fapta comisă.

Raportul medico-legal de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că moartea numitei B.R a fost violentă, s-a datorat  asfixiei mecanice prin aspirat de sânge în căile respiratorii, consecinţa unui traumatism cranio-facial, fiind favorizată de consumul mare de alcool (alcoolemie 3,10 gr%o alcool etilic), iar leziunile de violenţă constatate cu ocazia autopsiei  au putut fi produse prin lovire cu corp  dur, posibil sticla – corp delict  prezentată, între leziunile de violenţă şi deces există legătură de cauzalitate indirectă, predominant violentă

Dosarul cauzei a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Dolj.