09.08.2010

 

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:         

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au finalizat cercetările în dosarul întocmit în urma accidentului feroviar petrecut, la data de 14 august 2009, în localitatea Scânteia din judeţul Iaşi, în urma căruia au murit 14 persoane (inclusiv şoferul microbuzului implicat în accident), alte două persoane suferind grave leziuni. Astfel, prin rechizitoriul întocmit în cauză la data de 04 august 2010, s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi administratori ai societăţii care deţinea microbuzul implicat în accident, respectiv:

-  inculpatul DUMITRU IONEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se crează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau îmbolnăvire profesională faptă care a produs consecinţe deosebite, nerespectarea regimului transportului rutier public, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals;

- inculpatul SCÂNTEI CONSTANTIN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se crează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau îmbolnăvire profesională faptă care a produs consecinţe deosebite şi nerespectarea regimului transportului rutier public.

Din probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale a reieşit faptul că, la data de 14.08.2009, ca urmare a dispoziţiei celor doi inculpaţi, conducătorul auto A.P.R.  s-a deplasat pe DJ 246, dinspre localitatea Scânteia spre municipiul Iaşi, a ajuns în dreptul trecerii la nivel cu cale ferată fără bariere din comuna Scânteia, trecere presemnalizată, marcată şi semnalizată corespunzător cu semnale optice şi acustice care interziceau trecerea şi s-a angajat în traversarea căii ferate. În acelaşi timp, pe calea ferată circula un automotor pentru transport persoane, în regim de tren accelerat, pe relaţia Braşov – Iaşi, având în componenţă două vagoane. Când microbuzul a ajuns la al treilea fir de cale ferată a fost surprins şi lovit de tren, fiind împins pe firul liniei pe o distanţă de 510 m. în urma coliziunii, microbuzul a fost distrus în totalitate, 11 persoane au decedat pe loc, iar alte cinci, printre care şi conducătorul auto, fiind transportate cu ambulanţele la Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi, prezentând leziuni grave. Ulterior, trei dintre aceste victime au decedat. Trebuie menţionat faptul că societatea căreia îi aparţinea microbuzul şi ai cărei administratori erau cei doi inculpaţi nu deţinea licenţă pentru traseul Iaşi – Scânteia. Cercetările efectuate în cauză au mai relevat faptul că inculpatul Dumitriu Ionel a falsificat şi un contract individual de muncă pe numele unui salariat, pe care l-a ştampilat cu ştampila societăţii administrate de el, contrafăcând şi semnătura celuilalt inculpat. Actul astfel falsificat a fost folosit la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la A.R.R. – Agenţia Iaşi, acesta atestând faptul că respectivul salariat era persoana desemnată în cadrul societăţii să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de persoane pentru a menţine active licenţele de transport persoane şi transport judeţean.

Dosarul a fost disjuns pentru continuarea cercetărilor faţă de cei doi inculpaţi sub aspectul comiterii unor infracţiuni prevăzute de Legea evaziunii fiscale, fapte descoperite cu ocazia instrumentării acestui dosar.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Iaşi.