05.05.2010

 

 COMUNICAT

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa din data de 03.05.2010 procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul ŞERBAN GHEORGHE pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având număr fals de înmatriculare şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, comise pe fondul consumului de alcool.

În fapt, la data de 26 martie 2010, pe raza localităţii Racoviţa, judeţul Argeş, inculpatul ŞERBAN GHEORGHE, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice a condus un autoturism neînmatriculat şi radiat din circulaţie. În aceste condiţii de deplasare a produs un accident rutier cu urmări deosebit de grave, ca urmare a acroşării unui grup de pietoni aflaţi pe marginea drumului. În urma impactului  B.I., în vârstă de 31 de ani a fost rănită, urmarea deosebit de gravă pentru victimă fiind  infirmitatea fizică permanentă.  Fiica victimei, minora B.R., aflată lângă mama sa a decedat pe loc, urmare impactului deosebit de violent. Rezultatul conduitei inculpatului a fost şi vătămarea altor trei persoane aflate în maşina pe care o conducea, respectiv minorii C.M.L. de 9 ani, Z.I. de 4 ani şi Z.E. în vârstă de 4 ani.

Având în vedere complexitatea cauzei şi faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung nu a formulat nici o propunere preventivă − deşi din elementele de fapt şi probele administrate în această etapă a procesului penal rezultau indicii rezonabile că fapta, sub aspectul gravităţii, cuprinde elemente de natură intenţională (conducerea sub influenţa alcoolului, având o alcoolemie de 0,70 gr.‰ a unui autoturism radiat din circulaţie) iar prin urmările deosebit de grave asupra vieţii victimelor (moartea unui copil, grava rănire a mamei acestuia, accidentarea copiilor pe care inculpatul i-a luat cu el în autoturism deşi băuse) a creat o stare de pericol pentru ordinea publică şi siguranţa circulaţiei rutiere − la data de 28 aprilie 2010, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a dispus, prin rezoluţie, preluarea acestei cauze de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie.

Rezultatul socialmente periculos al faptelor reţinute în sarcina inculpatului rezultă din existenta infracţiunilor de pericol, caracterizate prin elementele intenţiei (conducerea sub influenţa alcoolului, având o alcoolemie de 0,70 gr.‰ a unui autoturism radiat din circulaţie) şi din gravele urmări ale conduitei sale produse din culpă (al căror rezultat inculpatul putea şi trebuia să-l prevadă, deoarece urcându-se băut la volanul maşinii, pe care oricum nu avea dreptul să o pună în circulaţie fiind radiată trebuia să prevadă rezultatul conduitei sale) respectiv moartea unui copil şi rănirea gravă a mamei acestuia. În acest context, procurorii, apreciind că măsura arestării preventive este necesară în interesul urmăririi penale, în temeiul art. 148 şi 1491 din Codul de procedură penală au formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului ŞERBAN GHEORGHE.

Magistraţii Judecătoriei Sector 5 Bucureşti au admis cererea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului Şerban Gheorghe pentru o perioadă de 29 de zile.