03.11.2010

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Covaci Rusalim şi COVACI CONSTANŢA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Din probatoriul administrat în cauză, în cursul urmăririi penale, a reieşit faptul că, inculpaţii au oferit, la data de 27 mai 2010, unor lucrători din cadrul IPJ Arad – Serviciul Rutier, suma de 50 de euro pentru ca agentul constatator să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în mod corespunzător, în sensul de a aplica doar sancţiunea amenzii contravenţionale, fără a mai reţine certificatul de înmatriculare.

În fapt, la data de 26 mai 2010 inculpatul Covaci Rusalim, în timp ce conducea pe raza localităţii Şiria, o autoutilitară, a fost depistat de către un echipaj de poliţie rutieră ce era însoţit de ingineri din cadrul R.A.R. Arad, care au constatat că anvelopele autoutilitarei prezintă un grad ridicat de uzură. De asemenea, inculpatul nu deţinea asigurare obligatorie valabilă. În urma acestor constatări, denunţătorul a procedat la sancţionarea contravenţională a inculpatului şi reţinerea certificatului de înmatriculare al maşinii, urmând ca a doua zi acesta să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a aduce asigurarea obligatorie pe care susţinea că nu o are asupra sa. În acest context, inculpatul care venise însoţit de mama sa, Covaci Constanţa, a încercat să-i determine pe  cei doi agenţi de poliţie  care aveau atribuţii de constatare a contravenţiilor şi infracţiunilor la regimul rutier, să nu-şi îndeplinească în mod corect atribuţiile de serviciu, oferindu-le acestora o sumă de bani. Întrucât oferta avansată de inculpaţi nu a fost acceptată, cei doi lucrători de poliţie au sesizat ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad.

Câteva ore mai târziu cei doi inculpaţi au fost surprinşi de lucrătorii anticorupţie în timp ce încercau să ofere 50 de euro denunţătorului.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Arad.

 

*

*                *

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor: NICULESCU IULIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale, PASC IOAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi TOFĂLEANU VALENTIN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale.

 Probatoriul administrat în cauză, în cursul urmăririi penale, a relevat faptul că inculpatul Niculescu Iulian, în perioada 2008-2010, a falsificat aproximativ 35-40 diplome de bacalaureat şi licenţă pentru circa 30 de persoane care erau interesate în obţinerea unor astfel de documente, deşi nu absolviseră în fapt cursurile instituţiilor de învăţământ emitente ale diplomelor. Inculpatul le explica acestora că diplomele provin de la instituţiile de învăţământ emitente şi au fost obţinute prin intermediul relaţiilor sale în rândul cadrelor didactice ori a altor funcţionari din cadrul acestor instituţii. Pentru aceste diplome inculpatul pretindea şi obţinea importante sume de bani despre care spunea că le împarte cu funcţionarii cu care este în înţelegere. Beneficiile obţinute din această activitate au fost estimate la 17.000 de euro.

Cu ocazia flagrantului organizat în cauză, inculpatul a fost surprins având asupra sa suma de 4000 de euro primită în schimbul unor diplome (respectiv 1500 de euro pentru diploma de bacalaureat şi 2500 de euro pentru diploma de licenţă).

Din cercetări a mai reieşit faptul că inculpatul Niculescu Iulian falsifica diplomele, ajutat fiind de inculpatul Tofăleanu Valentin, folosind calculatorul său personal, iar după imprimarea acestora, erau completate cu stiloul pe numele doritorilor. Inculpatul Tofăleanu Valentin era la curent cu activitatea de comercializare a diplomelor contrafăcute şi le explica clienţilor că acestea sunt obţinute prin intermediul relaţiilor pe care le are în rândul cadrelor didactice din diverse instituţii de învăţământ.

Cât priveşte activitatea inculpatului Pasc Ioan, anchetatorii au stabilit că acesta l-a ajutat pe inculpatul Niculescu în timpul discuţiilor cu persoanele interesate, intervenind cu detalii referitoare la nivelul de autenticitate al diplomelor, şi chiar intermediind întâlniri cu potenţiali cumpărători.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Arad.

 

*

*                *

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatei MĂNESCU DANIELA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Din probele administrate în cauză, în cursul urmăririi penale, a rezultat faptul că inculpata, în cursul lunii mai 2008, a pretins şi primit de la C.G. (mătuşa sa), suma de 1350 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul Casei de Pensii Dâmboviţa, asupra cărora avea influenţă, pentru a-i obţine acesteia şi soţului ei pensii mai mari decât cele acordate.

De asemenea, inculpata a pretins şi de la numita O.M. (verişoara sa), suma de 1100 de euro, din care a şi primit suma de 1000 euro, cu scopul de a interveni pe lângă membrii Comisiei de expertiză medicală şi pentru recuperarea capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa pentru a-i facilita obţinerea unei pensii de invaliditate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Dâmboviţa.