01.07.2010                           

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 30 iunie, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului SILVIU IONESCU sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. 

Din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat că în data de 15 decembrie 2009, în jurul orelor 0310, Ionescu Silviu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi respectiv 24 de ani), care traversau regulamentar trecerea de pietoni. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul,până la următoarea intersecţie semaforizată, unde nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată inculpatul nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând autoturismul într-o zonă industrială a oraşului Singapore.
           Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni.

Concluziile raportului medico-legal întocmit în cauză au relevat că victima primului accident, în vârstă de 30 de ani, a decedat la 3 zile după producerea accidentului, din cauza unei hemoragii intercraniene şi contuzii cerebrale cu fractură de craniu, leziuni ce au putut fi produse ca urmare a impactului. Cea de a doua victimă a primului accident a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de îngrijiri medicale, fiind de natură a determina infirmitate şi au pus în primejdie viaţa victimei.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Ionescu Silviu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după orele 0200, situaţie neconformă cu realitatea pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat o cerere de comisie rogatorie internaţională, solicitând autorităţilor statului Singapore transmiterea unor documente şi audierea unor persoane la care să participe şi un procuror şi un ofiţer de poliţie. Autorităţile judiciare singaporeze şi-au dat acordul de principiu cu privire la efectuarea acestei comisii rogatorii  şi au înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie documentele solicitate.

Comisia rogatorie a fost finalizată în perioada 31 mai – 1 iunie 2010, ocazie cu care au fost efectuate pe teritoriul statului Singapore mai multe audieri la care au asistat un procuror şi un ofiţer de poliţie români şi au fost înmânate alte probe.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti.